divendres, 31 de gener del 2014

El nou camp de futbol de la Unió Esportiva Aiguafreda

Aiguafreda estrena camp de futbol amb un projecte de futur a l’horitzó



El passat 1 de desembre es va inaugurar el nou camp de futbol de la Unió Esportiva Aiguafreda, l’entitat més antiga del municipi, que va ser fundada el 1922. L’acte es va iniciar amb la presentació dels equips de les categories inferiors del club i va continuar amb els parlaments del president, Ricard Campasol, de l’alcalde d’Aiguafreda, Joan Vila, i del diputat d’esports de la Diputació de Barcelona, Josep Salom. L’esdeveniment va posar el seu punt i final amb la disputa de dos partits de lliga de la categoria d’alevins.
El nou recinte ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de la localitat i la Diputació de Barcelona, que han pagat la mitat del cost del nou recinte, 350.000€. L’altre meitat ha anat a càrrec del club i d’empreses i veïns del municipi, que hi han volgut col·laborar de forma totalment desinteressada. L’empresa encarregada de dur a terme el projecte ha estat Playgreen, especialitzada en muntatges de recintes esportius. L’empresa barcelonina ha aconseguit crear un camp atractiu, amb unes instal·lacions magnífiques i unes petites graderies amb un aforament de poc menys de 100 persones.



D’aquesta manera la Unió Esportiva torna a tenir un camp de futbol 11, en aquest cas de gespa artificial, després d’estar prop de 7 anys sense un camp d’aquestes característiques. El cas és que al 2006, previ acord amb l’Ajuntament, l’entitat va decidir tirar el camp de sorra a terra per construir-hi unes noves instal·lacions, que havien d’anar en concordança amb el projecte faraònic que s’estava portant a terme amb el primer equip.  El problema va ser que un cop el camp va ser derrumbat hi va haver un canvi de govern al consistori i el nou govern va cancel·lar el projecte per manca de pressupost. Així, el club es va quedar sense camp i va haver de llogar diverses instal·lacions per poder participar en les competicions corresponents. Vistos els problemes, l’any 2008 van decidir construir un camp de futbol 7 en el mateix recinte que s’havia derrumbat, pagat pel propi club, perquè d’aquesta manera els equips que tenia el club en aquell moment, deixant de banda el primer equip, (benjamí i aleví) poguessin gaudir d’un camp propi.




La temporada passada el club ja tenia un equip infantil i perquè els nens poguessin jugar van haver de llogar les instal·lacions del Centelles. El fet que el club no tingués un camp de futbol 11 propi, va fer que els dirigents de la Unió Esportiva es posessin en contacte amb l’Ajuntament per mirar de trobar una solució. En un primer moment el consistori s’hi va negar, però finalment van acordar amb el club que l’ajudarien a construir unes noves instal·lacions, les mateixes que el passat mes de desembre van ser inaugurades.


La desaparició del primer equip

El setembre del 2005 la Unió Esportiva Aiguafreda va iniciar un projecte molt ambiciós que pretenia portar el primer equip el més amunt possible del futbol català. Gràcies a l’esforç econòmic de la directiva, l’entitat va poder configurar diversos equips de gran nivell que en tan sols mitja dècada van portar el club de militar a Tercera Regional a aconseguir l’ascens a Primera Catalana, a un sol pas de Tercera Divisió. La gesta que va aconseguir l’entitat va ser extraordinària ja que en només cinc temporades va passar de jugar a l’última categoria del futbol regional a ser el millor equip de la comarca. Però un cop l’equip va assolir l’ascens a Primera Catalana, el juny del 2010, els seus dirigents al no tenir cap suport econòmic i no disposar d’un camp propi (portaven anys jugant al camp del Sant Julià de Vilatorta) van decidir donar per acabat el projecte. Així, el club va decidir fusionar-se amb el Vic, que d’aquesta manera assolia l’ascens a Primera Catalana, que havia aconseguit l’Aiguafreda sobre el terreny de joc. El ja llavors president de l’Aiguafreda, Ricard Campasol, i el cos tècnic, Pere Vila i Jordi Larraz, van passar a formar part del Vic. Campasol com a director esportiu i Vila i Larraz, com a primer i segon tècnic, respectivament. A més, fins a dotze jugadors de l’Aiguafreda van passar a formar part de la plantilla del conjunt osonenc. Amb tot, però, la fusió amb l’entitat vigatana va provocar que el primer equip de la Unió Esportiva Aiguafreda desaparegués.

Projecte de futur

Actualment el club compte amb 5 equips, dos benjamins, dos alevins i un infantil. L’objectiu actual, molt allunyat de l’últim projecte, és arribar a tenir un equip amateur format amb els propis jugadors de casa, però perquè això sigui possible abans volen crear les categories de cadet i juvenil, i així poder completar les categories inferiors de l’entitat, seguint el procés que segueixin els jugadors que vagin pujant de categories. Per tant, doncs, la idea principal de l’entitat és fomentar la fase de formació amb educadors de primera línia. De fet, el club ja compte amb una escola de porters i una escola de tecnificació que vol anar ampliant a mesura que es puguin anar creant més categories. L’experiència és un grau i és que si fa deu anys el projecte era fer un primer equip a cop de talonari, actualment els dirigents del club tenen molt clar que per construir un club potent primer s’ha de començar per la base.