divendres, 28 de juny del 2013

Lajornada.cat, tot el que hem après ja no ens ho traurà ningú




Vaig arribar a la universitat una mica més gran del que és "normal", però tenia una cosa clara, volia ser periodista esportiu. Mica en mica, vaig anar coneixent companys amb els quals compartíem la mateixa passió: l'esport i la llengua catalana. En una assignatura de 1er de català va ser quan vaig conèixer el David Planella, amb el qual, juntament amb altres companys, vam fer un reportatge magnífic: "El futbol, un salvavides a l'Àfrica”. Un treball que per cert, va ocasionar una anècdota d’aquelles gracioses, la qual sempre recordarem amb el David, que va ser entrevistar Pere Gratacós des dels lavabos de la biblioteca de Comunicació. Anècdotes a part, va ser a partir d’aquí que el David em va explicar que amb un altre company, el Pere, tenien la idea de crear un diari digital d’esports. No m’ho vaig pensar ni un moment i em vaig unir en aquell projecte que encara estava en fase embrionària. També l’Enric i la Laura s’hi van unir i entre tots vam començar a idear el que volíem que fos “El diari digital de l’esport català”. Va acabar el curs i durant aquell estiu del 2010 vam moure fils per posar les primeres pedres del projecte. La creació de la web, i el logo corporatiu van ser les primeres preocupacions que, amb el treball de tots, es van transformar en realitat. Així, recordo que durant l’agost vam quedar en diferents llocs, sobretot Matadepera i La Garriga, per raons de proximitat geogràfica, per perfilar el que seria la pàgina web. Després de molta feina, sobretot per part del David, que va ser el creador del primer disseny de la pàgina, ja teníem la plataforma digital per poder crear tots els continguts. Amb la web ja mig preparada i amb un primer logo del diari predefinit, vam començar a buscar col·laboradors per poder cobrir tots els continguts. El projecte era ambiciós, cobrir tota la informació esportiva catalana, però gràcies al treball de cerca de tots vam poder trobar col·laboradors disposats a ajudar-nos a fer créixer el projecte.

Així, sense més, l’11 de setembre del 2010, lajornada.cat obria les seves portes i començava a publicar. Va ser un primer any en el qual la il·lusió i les ganes de tirar endavant el projecte ens donaven una força brutal. Seguíem tots els equips catalans de futbol de Primera a Segona Divisió B, el bàsquet de primer nivell i també el bàsquet femení, cobríem esports que cap més diari, ni digital, li donava importància. Va ser un primer any molt maco, en el qual vam poder, molts per primera vegada, assistir als recintes esportius amb acreditacions de periodista i seguir l’equip amb total comoditat. Encara recordo el primer dia al Miniestadi, que els homes de Luis Enrique jugaven contra l’Almeria; quins nervis, per primera vegada assistia a un camp de futbol amb una acreditació de premsa. La feina que fèiem era bona, sobretot pel que fa al contingut, tot i tenir un primera web “normaleta”;  tant bona que fins i tot Nació Digital ens va contactar per ser el seu diari d’esports. Tots plegats, tant els que dirigíem el diari, com els col·laboradors, treballàvem amb moltes ganes, amb molta il·lusió, fèiem el que sempre havíem volgut fer i transmetíem l’essència de l’esport català mitjançant un diari digital que volíem i així va ser, que fos de tots.

A mesura que passava el temps, vam anar creixent pel que fa a col·laboradors i continguts fins que, al cap d’un any vam decidir donar un gir al diari amb un nou disseny i un nou logo totalment professionals. Gràcies al treball de l’Andreu Codina i el Marc Barceló, dissenyador i creador web, respectivament, vam poder crear una plataforma visualment atractiva i tenir un logo totalment professional que s’afegia a uns continguts qualitativament bons. Abans però, es van unir a la direcció del diari la Marta i la Patri, dues estudiants de periodisme de la Universitat Pompeu Fabra que van donar un impuls molt gran a la gestió del mitjà. Aquell mateix estiu, el del 2011, vam quedar en una mansió “perduda” per les muntanyes d’Olot per perfilar el que seria la nova jornada.cat. L’ambició era molt gran, volíem arribar a molts més esports, volíem arribar a cobrir tota la Tercera Divisió equip per equip i volíem donar molta importància a l’esport femení i a l’hoquei. Unes fites que, només un any després de la seva creació, s’aconseguirien amb bastant èxit. La feina de trucar els clubs modestos, buscar redactors que ens poguessin fer les cròniques, i perfilar els nous continguts va ser una feina titànica però que va valdre molt la pena.

Així, l’11 de setembre del 2011, lajornada.cat  “es va rentar la cara” i es va presentar com un mitjà totalment professional que cobria esports i equips que cap més mitjà, ni digital, ni en paper, arribava a cobrir amb garanties. La feina que estàvem fent era absolutament brutal i el futur semblava que ens podria somriure. A partir d’aquí tots coneixeu la feina que hem estat fent...

Va passar aquest any i mig, amb una dedicació molt gran per part de tots però va començar a aparèixer un fet més que normal: quan treballes tant, dones tot el que pots i no reps cap recompensa arriba un punt que, tenint en compte el temps que hi dediques, et cremes. I això ens ha passat a tots, uns abans, altres després però és quelcom normalíssim i més tenint en compte els temps que corren. Potser jo vaig ser el primer en patir aquest símptoma i no em cau cap anell per dir-ho, però és ben cert i no tinc perquè amagar-ho. Vam buscar finançament, vam moure mil fils però a vegades el temps s’emporta la il·lusió i et fa caure en un espiral que, sumat a les circumstàncies, et deixa sense energia. La mateixa energia que torna al veure que allò pel que vas lluitar durant dos anys abaixa la persiana i queda tancat per sempre. Si més no, com en tot a la vida, se’n pot treure una reflexió.

Lajornada.cat ha estat el millor aprenentatge que hem pogut tenir tots els que n’hem format part, el poder assistir a rodes de premsa, el poder assistir als estadis, el cobrir un equip i poder fer-ne les cròniques i les notícies; tot un seguit d’elements que ens han enriquit i que, sense cap mena de dubte, ens han fet créixer molt. Sens dubte, hem après molt més durant aquests anys amb el diari que a la facultat i aquesta afirmació que acabo de fer ja parla per sí sola.

Especialment, m’agradaria dedicar les últimes línies a donar les gràcies al David i al Pere, per haver confiat en mi en el seu moment per engegar el projecte, a l’Enric i a la Laura per haver-ho donat tot quan hi van ser, a la Marta i a la Patri per tot l’esforç, les ganes i les hores que hi han dedicat, però també a tots els col·laboradors, que sense vosaltres aquest diari mai hagués estat una realitat. Al Marcos Moreno, per unes cròniques i notícies de la Grama brutals, al Carles Garcia i la seva implicació amb la Tercera i l’Europa, al Sergi Massó, l’home del waterpolo i el president del comissariat de festes, al Pablo Velasco, seguint l’Hospi des del primer dia, a la Carla Garcia amb les cròniques des del Nou Congost, al Sergui Quitian amb el Santboià i el Sabadell, al Pablo Monfort sempre amb el Barça Alusport, al Xavi Alcalde i les seves curses de muntanya, al Pol Cervera i les seves cròniques magnífiques del Prat, al Ferran Tordera pel resum setmanal dels jugadors catalans al món, a l’Eloi Ferran amb les seves cròniques del Reus, al Gerard Bellera, redactor de l’Espanyol, al Jordi Mestres i la seva implicació amb el Rubí, a l’Edu Soler des de Sant Andreu, a la Laura Pitart i a la Carlota Martí sempre amb l’esport femení, al Quim Albert i els seus reportatges històrics, al Jordi de Planell des de la Plana, al Xavi Sierra del Nàstic, al Marc Mestres amb el bàsquet, a l’Alejandra Llambés, sempre seguint el Barça de bàsquet amb passió, al Ferran Brosa i els seus articles setmanals d’opinió, a l’Aida Corón, la Sandra López i el Xavi Viñas redactors de motor, a la Laia Vicens, al Ton Falqués, al Jordi Graell, a l’Albert Medina i al Miquel Margalef acostant-nos l’hoquei, a la Carla Riera i les seves cròniques de l’Olot, al Jaime Blanco amb el seu taekwondo, al Carlos de Frutos, cap de premsa del Castelldefels, al Josep Devesa i les seves cròniques del Júpiter, al David Ginebra i la Pobla de Mafumet, a l’Oscar Fraile i les seves cròniques del degà, al David Bueno amb el ciclisme i la natació, al Rai Raga amb el nostre Granollers, a l’Esther Marco, al Marc Salvatella amb el seu hoquei herba, al Bernat Coll, sempre allà quan feia falta amb el filial blaugrana.

També un agraïment molt especial a tots els periodistes que ens han donat un cop de mà amb articles d’opinió com el Jordi Sunyer de TV3, l’Albert Bernet i el Marc Negre de Catalunya Ràdio, el Raül Muxach de la Cadena Ser de Girona i també al Lee Roden, un escocès que ens transmetia les seves impressions en català.

Sens dubte però, tots aquests articles no haguessin estat el mateix sense les fotografies de grans professionals que ens han acompanyat durant aquests anys. Menció especial a la Cristina Guixeras i les seves fotos magnífiques del Girona, a l’Artur Tura, al Joaquim Almirall, al Jordi Curtina, a l’Alex Gallardo, al Gerard Reyes, al Federico Agripa, a la Laia Dívols, al David Grau i a l’Antoni Carrera. També agrair la seva feina a l’equip de correcció, el David Ginebra, la Sílvia Paré, l’Anna Oliver i l’Amanda Ulldemolins.
Gràcies també a tots els que veu formar part del projecte.
Tots vosaltres heu estat la peça bàsica de la jornada.cat i el mínim que podem fer és agrair tota la feina que heu fet amb l’únic objectiu de posar un granet més de sorra a l’esport del nostre país, a l’esport català.
Els comiats sempre són tristos però hem de pensar tot el que ens emportem, tot el que hem après i sobretot, la gran tasca que hem fet per intentar acostar tant com hem pogut l’esport del nostre país, l’esport català. Ha estat un plaer. Espero que no sigui un adéu, sinó un fins aviat.


Jordi Calls Padrós