divendres, 1 de novembre del 2013

Reportatge publicat a la revista Gol Esports, novembre 2013



Tocar el cel amb els peus a terra, la gran premisa del BM La Roca
                            


El BM La Roca, s’ha convertit en els últims anys en un dels grans referents en quan a handbol formatiu de Catalunya. Un dels clars exemples és el primer equip masculí, que ha recollit els fruits de la feina feta al planter. Juguen a la Divisió de Bronze estatal, la Primera nacional, amb un equip format majoritàriament per jugadors formats al planter roquerol, 16 dels 20 que conformen la plantilla. Dirigits per Guillem Estapé, un entrenador que coneix el club a la perfecció i que compleix el segon any al capdavant de la nau, els vallesans han començat amb gran peu la seva tornada a Primera Nacional, després d’aconseguir l’ascens de Lliga Catalana el curs passat.

Un dels èxits esportius més recents del club, tot i que va acabar sent amarg, es va produir fa dos exercicis quan, després d’una gran temporada i una fase d’ascens pletòrica, el BM La Roca va assolir l’ascens a la divisió de plata estatal, la Divisió d’Honor B. La manca de recursos econòmics, però, va fer que l’entitat hagués de renunciar a la plaça i per tant, per normes de la federació espanyola, baixés dues divisions com a càstig. El somni aconseguit per mèrits propis es va diluir però el club lluny de rendir-se va seguir endavant.

Estapé va poder comptar amb el bloc que havia aconseguit el meritori ascens i, durant la temporada passada, l’equip es va passejar per la Lliga Catalana contant tots els partits disputats com a victòries, fet que li va permetre tornar a la divisió de bronze, la Nacional, en la que milita actualment. Es dona la circumstància que si el club torna a fer una bona temporada podrà tornar a aspirar a pujar a la Divisió de Plata: “Seria senyal que hem treballat molt bé”, apunta el tècnic roquerol, que analitza la possible repetició de la situació viscuda dos anys enrere: “Esportivament no seria descabellat estar a la Divisió de Plata, a curt termini podem tornar a pujar ja que tenim jugadors de qualitat, però per infraestructures econòmiques ja vam veure que és molt complicat, tot i que l’equip segueix creient en aquest somni”, apunta.

L’handbol formatiu, el pal de paller del club

Un dels aspectes més importants del club és el treball a les categories inferiors. Des de l’escola fins al juvenil, l’entitat inculca l’esforç, el treball i la cultura de l’handbol a tots els joves. De fet, el club compte amb varies línies per categoria, equips que competeixen en molts casos a la lliga catalana on s’enfronten amb els planters dels grans equips de l’handbol català, Granollers i Barça. Uns duels marcats per la rivalitat i en els quals els joves del club adquireixen una experiència magnífica.




La gran gesta de la història del club, en quan a categories inferiors, es va produir el 2008. Contra tot pronòstic, l’equip cadet va fer història proclamant-se campió de Catalunya i d’Espanya de la categoria. La consecució del campionat va marcar un abans i un després a l’entitat; tot i que ja feia anys que alguns dels equips inferiors es classificaven per a les fases estatals i passejaven l’escut roquerol a totes les parts d’Espanya, deixant rastre del bon treball formatiu de l’entitat, a partir d’aquesta gesta el nombre d’equips va pujar notablement. Una feina que no passa desapercebuda pels diferents seleccionadors catalans, de les diferents categories, que acostumen a convocar diferents jugadors del club per enriquir la selecció en totes les seves categories.

La gran crescuda del femení

Si per alguna cosa destaca el BM La Roca és per la importància que dóna també a l’handbol femení que ha anat creixent exponencialment, amb la mateixa presència al club que el masculí. De fet, tenen equips a totes les categories inferiors i estan fent un treball excel·lent. La feina feta va tenir el seu premi aquest passat estiu quan la Federació Espanyola va proposar a l’equip sènior competir a la Divisió de Plata estatal. Un premi a tot el treball que el club porta anys duent a terme i que les jugadores de la Roca no desaprofitaran per poder demostrar la seva vàlua. El fet d’haver trobat un sponsor i l’empenta del club han estat claus perquè les roqueroles puguin competir a nivell estatal on es trobaran altre cop amb el BM Granollers, que també debuta en aquesta categoria i serà un dels grans rivals. De moment, han començat la lliga amb molt bon peu, guanyant dos dels tres primers partits: amb el pavelló municipal totalment ple han sumat la primera victòria contra el BM Leganés i la segona contra l’Associació Handbol Lleidatana i han demostrat que amb el seu treball i el caliu de l’afició poden donar molta guerra. Les noies de Jordi Rubí saben que hauran de lluitar de valent per mantenir la categoria. De moment, però, el seu somni continua: tocant el cel però amb els peus a terra.