dimarts, 13 d’abril del 2010

Els Amics de les Arts

"Els Amics de les Arts són la sensació de la música que es fa al país actualment..."

Jordi Basté (El Món a Rac1)


Amb un estil de música diferent, definit per ells mateixos com 'Electro Avant Pop d'Autor', que barreja música pop indie, amb folk i electrònica, i fins i tot, amb petites pinzellades de drum”n”bass, en els seus orígens, Els Amics de les arts, estan sent una de les revelacions del panorama musical català.
- Són 4, i alguns col.laboradors, i així és presenten:

Joan Enric Barceló: Veus i guitarra

Eduard Costa: Veus, kazoo, xilofon i melòdica

Ferran Piqué: Veus, guitarra, bases

Dani Alegret: Veus i piano

I uns bons amics que col•laboren amb nosaltres:

Pere Piquet: Poeta

Albert Cortada: Tècnic de so i mescles

Xavi Serrat: Escriptor




Se’ls ha comparat molt amb Manel, i és que certament algunes semblances si que existeixen. Cal dir, però, que en els seus fans no els hi fa gaire gràcia : “ ens molesta que es parli dels Amics de les Arts com els que són una còpia de Manel, els amics tocaven de molt abans, i aquest xic d’estil que comparteixen és seu...”



El grup, que es va formar l’any 2004, durant un viatge per Eivissa, ha anat aconseguint cert èxit i reconeixement al llarg d’aquests anys. Curiosament, al tornar d’aquell viatge, els membres del grup se’n van anar a viure junts en un pis del carrer Muntaner de Barcelona.

La seva història en la música comença l’any 2005, quan es graben ells mateixos un disc, com una demo, anomenada Catalonautes (Pistatxo Records). Amb aquesta primera maqueta es planten a la final del concurs Sona 9 del 2005 i actuen en el Festival Acústica de Figueres. Són finalistes en la categoria de cançó d’autor i guanyen el premi de millor grup per votació popular.

L’any 2006 els membres del grup decideixen prendre camins diferents. Un se’n va a als Estats Units, San Francisco, l’altre a l’oceà gelat, l’Antàrtida, i finalment l’últim s’en va a Edimburg, Escòcia. Quan tornen posen vivències, experències i pensaments en comú i treuen un disc el mateix dia de Nadal anomenat Roulotte Polar. El disc es presenta de manera oficial en el festival de cantautors de Reus (Festival Autúria), el dissabte 24 de febrer del 2007.

Al cal d’un temps, el maig del 2008, surt el seu segon disc de estudi, Castafiore Cabaret.



El disc és presentat de forma oficial en la festa de Ritmes.cat de Televisió de Catalunya, el dimecres 11 de juny de l’any 2008 a la sala Castelló de Barcelona. També el presenten en el festival Festinova de Lleida, aquell mateix mes de Juny.


El mes següent la revista Enderrock, en la seva edició número 153 del Juliol del 2008
publica un reportage especial de Els Amics de les Arts, i inclou de forma gratuïta el disc Castafiore Cabaret edició especial. Es va publicar una tirada de 8000 còpies.


El disc agrada i molt i mica en mica el públic els comença a conèixer...

El 1 de Desembre del 2009 el grup torna a la càrrega amb un altre disc, anomenat Bed&Brekfast, un disc fresc, sorprenent, madur i divertit; farcit d'anècdotes vitals que és tot un èxit, i que rep un allau de bones crítiques.
N’he tret un recull del myspace del grup que ho mostren sobradament...:

"S'acaba de reinventar el pop-folk català des dels caps pensants i les veus cantants d'un jove quartet inigualable, increïble, sofisticat, intel•ligent, provocador i carregat d'ironia. Es diuen Els Amics de les Arts."

Lluis Gendrau, Enderrock



"Breakfast situa Els Amics de les Arts a la primera divisió de l’actualitat musical amb la ironia com a eina de complicitat. Diuen que totes les bromes tenen part de veritat... l’única certesa absoluta és que aquest quartet són la bomba i canten un grapat de bones cançons"

Elisenda Soriguera, Enderrock


"Llevo un par de días escuchando, del derecho y del revés, el segundo disco de un grupo sensacional que tiene el atrevimiento de llamarse Els Amics de les Arts y comportarse en consecuencia. "

Màrius Serra (La Vanguardia)


El dimarts 16 de Març del 2010, Els Amics de les Arts, van tenir un èxit absolut a la gala Enderrock 2010, celebrada la Sala Bikini de Barcelona
 
'Bed & Breakfast' va ser galardonat amb el premi de millor disc de l'any, i millor disc de cançó d'autor, segons la votació de la crítica dels premis Enderrock. A més a la votació popular va aconseguir el premi a millor directe, millor cançó de categoria de cançó d'autor, millor grup revelació, millor lletra per la cançó "l'home que treballa fent de gos", i millor disseny de portada.
 
Així doncs el grup barceloní es va endur fins a 7 galardons de la prestigiosa revista de música en català, una gesta magnífica, sens dubte, i el pròxim dia 19 d’Abril del 2010 rebrà el Premi Disc Català de l’Any de radio 4, al costat dels estudis, al carrer Roc Boronat 127 de Barcelona. També hi haurà actuacions de Cesk Freixas, Miquel Abras, i un dels pares de la nova cançó, Raimon, rebrà un premi especial per la seva històrica cançó “Al vent”.

Sens dubte, les claus de l’èxit d’aquest grup d’arrel barcelonina és el haver anat millorant el so, i sobretot haver treballat lletres molt divertides i molt bones, com per exemple la anomenada 4-3-3, cançó manual de com lligar amb paraules futbolístiques....

Pròxims concerts

17 abr 2010 22:00


AUDITORI DE PORRERES PORRERES (MALLORCA)

19 abr 2010 19:00

FESTA DEL PREMI DISC CATALÀ DE L’ANY (3 temes en directe) BARCELONA

23 abr 2010 21:00

TEATRE KURSAAL MANRESA

23 abr 2010 23:45

FESTIVAL ESCENA BCN BARCELONA

14 may 2010 20:00

MINIFESTIVAL AUTÒCTON (La [2]) + (Samitier, Defelpa, Tired Hippo BARCELONA

3 jun 2010 21:00

21 FESTIVAL DE GUITARRA-AUDITORI (+ Anna Roig i l’ombre de ton Chien) BARCELONA